Mikä on Bárbmu?

(siidu sámegillii)

Muinoin ihmiset eivät tienneet, minne suurin osa linnuista katosi syksyisin. Selitykseksi kerrottiin, että linnut menivät bárbmuun, joka sijaitsi eri kertomusten mukaan joko monipohjaisen järven alla tai punaisena hehkuvassa taivaanrannassa. Bárbmussa eli lintukodossa peukalonkokoinen lintujen haltija nimeltään Lottežanáhkku hoitaa ja hellii muuttolintuja sekä hyönteisiä talven ajan.

Bárpmu logo / Bárbmun logo

  • Bárbmu eli Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu ry, on Jyväskylässä syksyllä 2012 perustettu saamelaisyhdistys.
  • Yhdistyksen virallinen kotipaikka on Jyväskylä, mutta yhdistys toimii sekä Keski-Suomessa että Pirkanmaalla, erityisesti Jyväskylän ja Tampereen alueilla. 
  • Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää Sisä-Suomessa asuvien saamelaisten asemaa ja kulttuuria saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella.
  • Yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä saamelainen henkilö tai henkilö, jonka yhdistys hyväksyy jäseneksi. Yhdistyksellä voi olla myös kannattaja- ja kunniajäseniä.
  • Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja, kaksi (2) varsinaista jäsentä sekä kaksi (2) varajäsentä. Hallituksen yhteystiedot ovat täällä.
  • Vuoden 2016 lopulla yhdistyksellä oli yli 80 jäsentä.
perustamiskokous

Perustajajäsenet perustamiskokouksessa, joka pidettiin Jyväskylässä Monikulttuurikeskus Gloriassa syyskuun 1. päivä 2012. Kuvaaja: Kalle Kulmala.


Tykkää meistä Facebookissa: https://www.facebook.com/ry.barbmu.rs
Seuraa meitä Twitterissä: https://twitter.com/RyBarbmuRs
Sähköposti: ry.barbmu.rs (at) gmail.com

 

vuoiti2

Yhdistyksen logon suunnittelija Ira Lehtonen.

Yhdistyksen logon on suunnitellut Ira Lehtonen. ”Logossa Bárbmu-tekstin a-kirjain muistuttaa kotaa. Tekstin alapuolella olevat kaksi kaarta symboloivat monipohjaista järveä – paikkaa, kuten kertomusten mukainen bárbmun mahdollinen sijaintipaikka on” kuvasi Lehtonen logoa.

Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu ry ilmoitti logokilpailusta elokuussa 2013. Logokilpailu loppui marraskuun lopussa ja kilpailuun tuli yhteensä 18 ehdotusta Bárbmun logoksi. Logokilpailun voittaja valittiin yhdistyksen pikkujouluissa Jyväskylässä 14.12.2013.

 

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Mikä on Bárbmu?

  1. Hei! Olen free-toimittaja Pirkanmaalta ja pyytäisin saada haastatella lyhyesti ja kevyesti jotakuta saamelaista lasta Poppi-nimiseen lastenlehteen! Aiheena olisi saamelaisuus, saamenkieli. ystävällisin terveisin Marja Valkama 0445871031, marja.valkama@siuro.info

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s