Puheenjohtajan joulutervehdys 2018

Joulu on jo ovella! Juhla saa meidät herkistymään ja pysähtymään. Vuoden päättyminen panee myös miettimään, mitä vuoden aikana yhdistyksessä on tapahtunut.

Ilot ensin: Positiivista on, että Bárbmun jäsenmäärä huitelee sataa. Tampereella ja Jyväskylässä on tavattu ja tehty käsitöitä, käyty yhdessä tapahtumissa ja näin vahvistettu yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. On harjoiteltu kieltä ja kannateltu kulttuuria. Sitä paitsi on edustettu ja esitelty saamelaisuutta myös yhdistyksen ulkopuolisille. Mutta parasta on, että on ihan vain eletty yhdessä tätä kaupunkisaamelaista arkea.

Laurin kanssa saamelaisten kansallispäivän illanvietossa vuonna 2013.

Sára-hankkeessa on tehty yhteistyötä muiden saamelaisyhdistysten kanssa, ja lisäksi on osallistuttu aktiivisesti ETNOon eli Etnisten suhteiden Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueelliseen neuvottelukuntaan. On oltu apuna järjestämässä totuus- ja sovintokomissiota käsitteleviä kuulemistilaisuuksia ja paraikaa ollaan mukana valitsemassa vuoden saamelaista tai saamelaistekoa.

Surut sitten: Vanhin jäsenistämme siirtyi taivaisille porolaitumille, pitkän elämän eläneenä. Buorre mátki, Lauri! Murheellista kansakunnan tasolla on ollut se, että yhteistyö valtiovallan kanssa ei ole sujunut toivotulla tavalla. Saamelaisten oikeusasema ei ole kehittynyt odotetusti ja sovitusti. Luottamus valtioon neuvottelukumppanina on rapautunut. Ihmiset uupuvat kamppailuissa, jotka koskevat elämän perusedellytyksiä, kuten vaikkapa Tenon vesien käyttö-oikeuksia, laitumia tai saamenkielisen opetuksen mahdollistamista saamelaisalueen ulkopuolella.

Nyt kuitenkin levätään, iloitaan ja nautitaan joulusta. Buriid juovlláid buohkaide!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s