Oahpasmuva stivrii | Tutustu hallitukseen

Bárbmu deavdá otne guhtta jagi! Nu ahte min searvi lea dál ovdaskuvlaágis. Vuođđudanbeaivvi dahjege riegádanbeaivvi gudnin dás veháš dieđut stivralahtuin.

Bárbmu täyttää tänään kuusi vuotta! Yhdistyksemme on siis esikouluikäinen. Perustamispäivän tai syntymäpäivän kunniaksi tässä hieman tietoja hallituksen jäsenistä.


Puheenjohtaja | Sáhkadoalli
Maritta Stoor-Lehtonen

Saamelainen kysyy toisen tavattuaan: ”Giibat don leat?” Kukapa se sinä olet? Vastaan ensin suomalaisittain, että olen Maritta Stoor-Lehtonen. Kyrö-sukuisen suomalaisen isäni sukulinjaa noudattaen olen Pikku-Jaakon Bernhartin Akselin Maritta. Saamelaisittain olen Pikku-Hannun Hansin Hilkan Maritta. Hilkka-äitini isä, Kitti-Hansi (oik. Hannu), oli lismalaislähtöinen, mutta hänet annettiin lapsena ottopojaksi suomalaiseen Pekkulan taloon Peltovuoman kylälle.

Synnyin Enontekiöllä. Lähtöisin olen kolmen talon Ketomellan kylästä, Ounasjoen varrelta Pippokeron ja Tappurin kohdalta. Jyväskylään tulin opiskelemaan tai, jos nyt ihan rehellisiä ollaan, yhden pojan perään.

Olen eläkkeelle siirtynyt puheviestinnän kielikeskuslehtori. Työskentelin Jyväskylän yliopistossa erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä vuodesta 1981 lähtien pitkälti yli kolmekymmentä vuotta. Kymmenisen vuotta avustin myös Keskisuomalainen-lehteä kirjoittamalla sen kulttuurisivuille puhekulttuurista, lausunnasta, teatterista sekä joskus myös vähemmistö- ja vammaiskysymyksistä. Olen neljän vuosikymmenen aikana pitänyt ilmaiseksi monia kymmeniä luentoja saamelaiskulttuurista kouluissa, yhdistyksissä ja erilaisissa tapahtumissa. Kadulla kävellessäni saatan toisinaan vielä nytkin kuulla selkäni takaa joiun hyrinää. Kun katsahdan taakseni, näen hymyileviä entisiä koululaisia. Tästä olen erityisen ylpeä.

Perhe ja lähipiiri on kutsunut minua aina Nunnuksi. Olen kahden aikuisen tyttären äiti ja pienen pomeranian-koiran varaäiti. Olen kirja-, sauna- ja kirpputorihullu. Kerään vanhoja lapinkirjoja, omistan kolme saunaa ja harrastan aivan liikaa kulttuuririentoja ja aivan liian vähän vanhassa talossa ja pihapiirissä puuhaamista. Seuraan yhä aktiivisesti saamelaiskysymyksiä, joikailen pihapuron varrella ja joskus julkisestikin. Lisäksi nyt näin kypsässä iässä yritän Duodji-kursseillamme opetella ihanan Ailemme opastuksella saamenkäsitöiden tekoa.

Mun lean Bikko-Hánno Hánssa Hilkka Maritta dahjege Maritta Stoor-Lehtonen. Bearaš ja lagamus ustibat gohčodit mu Nunnun. Riegádin Eanodagas ja lean eret smávva gilážis, Ketomellas. Fárrejin Jyväskyläi studeret ja jus de áibbas rehálaš lean, ovtta bártni maŋŋái. Bargen badjel 30 jagi Jyväskylä universitehtas, muhto dál de lean ealáhagas. Lean eadni guovtti niidii, geat leaba jo rávesolbmot ja várreeadni ovtta binna bánna pomerania-beatnagii.


Varapuheenjohtaja | Värisaavâjođetteijee
Heidi Hjorth

Hei! Olen Heidi Hjorth. Olen yksi Bárbmu ry:n perustajajäsenistä. Sukuni on lähtöisin Inarista ja olen ollut tekemisissä saamelaiskulttuurin kanssa pienestä pitäen. Lukioaikana kartutin pohjoissaamen kielen taitoani etäopiskelun muodossa. Nykyään seuraan ahkerasti saamelaisyhteisön asioita ja erityisesti saamelaistaidetta. Opiskelen uskontotiedettä Turun yliopistossa ja sivuan saamelaistematiikkaa opinnoissani. Toivon löytäväni keinon sisällyttää saamen kieli- ja kulttuuriopinnot myös lopulliseen tutkintooni. Keväällä 2018 minua pyydettiin Bárbmun hallitukseen ja myöhemmin yhdistyksen varapuheenjohtajaksi. Otin haasteen vastaan. Yhdistyksen kautta toivon saavani antaa oman panokseni saamelaiskulttuurin elinvoimaisuuden eteen tässä ajassa.


Teäʹǧǧhoiʹddjeei | Rahastonhoitaja
Maarit Haltta

Tiõrv! Mon leäm Maarit Haltta da mon jälstam piârrin da kaazzin Tamperest. Leäm ođđ halltõsneǩ da teäʹǧǧhoiʹddjeei, leâʹša leäm vuässõõttâm määŋg eeʹjj ääiʹj sääʹmõhttõõzz kuursid da šõddmõõžžid. Õʹhttem vuäzzlaž 2014 eeʹjj, ko kuʹllem neäʹttel-lopp heäʹrvvkuursast. Jeärrest õhttõõzzin leʹjjem tuåimmâd juʹn ääiʹjab jeeʹres tuâiain. Sääʹmõhttõõzzâst mon kauʹnnem ođđ staarjõõzz.

Hei! Olen Maarit Haltta ja asun perheen ja kissan kanssa Tampereella. Olen uusi hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja, mutta olen osallistunut useamman vuoden saamelaisyhdistyksen kursseille ja tapahtumiin. Liityin jäseneksi vuonna 2014, kun kuulin viikonloppuna järjestettävästä korukurssista. Muissa yhdistyksissä olin toiminut jo aiemmin eri tehtävissä. Saamelaisyhdistyksestä löysin uuden harrastuksen.


Varajäsen | Värijeessânvirpikulmala
Virpi Kulmala

Tiervâ! Olen Virpi Kulmala Tampereelta. Olen kotoisin Inarin kylältä. Olen asunut Tampereella jo syksystä 2000 lähtien. Perheeseeni kuuluu kaksi tytärtä, aviomies ja suomenlapinkoira. Työskentelen it-alalla asiantuntijatehtävissä. Vapaa-aikanani olen mukana koirani kanssa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun alaisessa pelastuskoiratoiminnassa. Minut saattaa tavata Pirkanmaan metsien lisäksi erilaisista kulttuuritapahtumista. Viime vuosina olen opiskellut inarinsaamen kieltä etäopetuksena, ensin Saamelaisalueen koulutuskeskuksen lyhytkursseilla ja sittemmin Oulun yliopistossa Giellagas-instituutissa. Olen ollut perheeni kanssa mukana Bárbmun toiminassa sen perustamisesta lähtien ja toiminut myös hallituksessa sekä jäsenenä että varapuheenjohtajana. On mukavaa, että meillä on yhdistys, jossa voi tavata muita kaupunkisaamelaisia ja oppia esimerkiksi saamenkäsitöitä yhdessä.


Várrelahttu | Varajäsen
Nea Porsanger-Rintala

Mun lean Nea Porsanger-Rintala Jyväskyläs. Lean eret Ohcejogas, muhto lean orrun Jyväskyläs 1999 rájes. Mu bearrašii gullet isit, guokte gándda ja beana. Lean leamašan ollu mielde máŋggalagan searvebargguin ja eará sullasaš doaimmain. Sámeservviin ja sámedikki doaimmain ledjen fárus eanet ovdal eadnivuođa. Dálvvi 2011-12 lohken gáiddusoahpahusas sámegiela, go hálidin ealaskahttit iežan gielladáiddu. Giela gáhtten nannii maid mu sámeidentitehta ja movttaskin earáiguin plánegoahtit sámesearvvi vuođđudeami Sis-Supmii. Nu de mun ledjen fárus vuođđudeamin Bárpmu čakčat 2012 ja doibmen álgojagiid searvvi sáhkadoallin. Dán áigge lean stivrras várrelahttun. Bárbmu bargá dehálaš barggu sámiid ovdii erenomážit Jyväskylä ja Tampere guovlluin. Searvvis leat rábas, movttegis ja maŋggabealat doaimmat. Doaimma vuođđun lea guldalit ja gudnejahttit lahtuid. Searveaktiivvat barget searvvi ovdii iežaset áigetávvaliid ja návccaid mielde. Lean erenomáš rámis ja movtta min searvvis ja hui lihkolaš buot das, maid lean Bárpmu fárus beassán vásihit!

Olen Nea Porsanger-Rintala, Jyväskylässä asusteleva alunperin Utsjoen-kylän kasvatti. Olen asunut Jyväskylässä vuodesta 1999 lähtien. Perheeseeni kuuluu mies ja kaksi poikaa sekä koira. Olen elämäni aikana ollut mukana monenlaisissa yhdistys- ym. toiminnoissa. Saamelaisyhdistysten ja -käräjien toiminnassa tavalla tai toisella olen ollut aiemmin mukana pääasiassa ennen ensimmäisen lapseni syntymää. Talven 2011-2012 aikana opiskelin verkko-opintoina saamenkieltä palautellakseni hiipunutta kielitaitoani, ja näiden opintojen ”vahvistamana” aloitin muutamien muiden alueen saamelaisten kanssa Sisä-Suomen Saamelaisyhdistyksen toiminnan synnyttämisen/käynnistelyn. Lopulta yhdistys perustettiin syksyllä 2012 ja toimin alkuvuodet hallituksen puheenjohtajana. Nyt toimin enemmän taustalla hallituksen varajäsenenä. Bárbmussa tehdään korvaamatonta työtä etenkin Jyväskylän ja Tampereen seudun saamelaisten hyväksi suurella sydämellä. Bárbmun toiminnan kulmakiviä ovat avoin, hyväntuulinen ja monipuolinen, jäseniään kuuleva ja kunnioittava toiminta. Yhdistysaktiivit tekevät työtä yhdistyksen eteen omien voimavarojensa ja elämäntilanteidensa mukaan. Olen yhdistyksestämme ylpeä ja onnellinen kaikesta siitä, mitä olen tämän matkan varrella saanut Bárbmun myötä kokea!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s