Hyviä etnisiä suhteita rakentamassa

maritta_stoor_lehtonen

Kirjoittaja: Maritta Stoor-Lehtonen, Bárbmun edustaja Pirkanmaan ja Keski-Suomen ETNOssa

Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu ry haki Pirkanmaan ja Keski-Suomen Etnisten suhteiden neuvottelukunnan eli ETNOn jäseneksi viime vuonna. Pääsin ilokseni edustamaan yhdistystämme 2016 – 2020 tähän alueelliseen neuvottelukuntaan, jonka päätehtävänä on vaalia ja edistää hyviä etnisiä suhteita. Varajäseneksi valittiin Maarit Vuolab ja myöhemmin hänen luopuessaan tehtävästä Mika Laiti.

Mikä sitten on ETNO? Alueellisia neuvottelukuntia on seitsemän. Niiden tehtävä on toimia alue- ja paikallistasolla eri tahoja yhdistävänä asiantuntija-, yhteistyö- ja vuoropuheluelimenä. Lisäksi on vielä valtakunnallinen neuvottelukunta, joka toimii oikeusministeriön yhteydessä.

Etnisten, kulttuuristen ja uskonnollisten vähemmistöjen, viranomaisten, poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen välinen vuorovaikutus on ETNOn toiminnan keskiössä; vuorovaikutus on sekä väline että kohde. ETNO toimii monella tapaa: se mm. ottaa kantaa, järjestää erilaisia keskustelu- ja vaikuttamistilaisuuksia sekä kouluttaa.

Mitä hyötyä mukanaolosta on? ETNOlla on vaikutusvaltaa. Sen kantoja kuunnellaan. Sen nimissä annetut ehdotukset ja lausunnot tavoittavat eri toimijoita. Alue-ETNO yhdistää tahoja, auttaa verkostoitumaan ja luo jäsenilleen yhteistä näkyvyyttä. Se on hyvä paikka pienelle yhdistykselle saada hyötyä synergiaedusta. Ennen kaikkea se tarjoaa yhden tavan vaikuttaa ja tulla nähdyksi. Se on työväline, jolla puuttua vihapuheeseen ja vihakampanjoihin.

Odotan paljon tältä nelivuotiskaudelta. Vielä toistaiseksi olen pelkkä kuunteluoppilas. Mutta niin ovat onneksi muutkin. Me kaikki olemme vielä hakemassa rooliamme neuvottelukunnassa.

12736026_878071538972178_1129255587_n.jpg

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s