Oahpasmuva stivrii | Tutustu hallitukseen

Sis-Suoma Sámesearvi Bárbmu lea geassit jaskat, muhto nuhan dat lottitge leat girdilan bárpmus.  Dás smávva geassedearvvuohtan veháš dieđut stivralahtuin. | Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu on kesäisin hiljainen. Tässä pienenä kesätervehdyksenä hieman tietoja hallituksen jäsenistä.


Sáhkadoalli | Puheenjohtaja
Nea Porsanger-Rintala

Mun lean Nea Porsanger-Rintala Jyväskyläs. Lean eret Ohcejogas, muhto lean orrun Jyväskyläs 1999 rájes. Mu bearrašii gullet isit, guokte gándda ja beana. Lean leamašan ollu mielde máŋggalagan searvebargguin ja eará sullasaš doaimmain. Sámeservviin ja sámedikki doaimmain ledjen fárus eanet ovdal eadnivuođa. Dálvvi 2011-12 lohken gáiddusoahpahusas sámegiela, go hálidin ealaskahttit iežan gielladáiddu. Giela gáhtten nannii maid mu sámeidentitehta ja movttaskin earáiguin plánegoahtit sámesearvvi vuođđudeami Sis-Supmii. Nu de mun ledjen fárus vuođđudeamin Bárpmu čakčat 2012 ja lean doaibmán searvvi sáhkadoallin vuođđudančoahkkima rájes. Bárbmu bargá dehálaš barggu sámiid ovdii erenomážit Jyväskylä ja Tampere guovlluin. Searvvis leat rábas, movttegis ja maŋggabealat doaimmat. Doaimma vuođđun lea guldalit ja gudnejahttit lahtuid. Searveaktiivat barget searvvi ovdii iežaset áigetávvaliid ja návccaid mielde. Lean erenomáš rámis ja movtta min searvvis ja hui lihkolaš buot das, maid lean Bárpmu fárus beassán vásihit!

Olen Nea Porsanger-Rintala, Jyväskylässä asusteleva alunperin Utsjoen-kylän kasvatti. Olen asunut Jyväskylässä vuodesta 1999 lähtien. Perheeseeni kuuluu mies ja kaksi poikaa sekä koira. Olen elämäni aikana ollut mukana monenlaisissa yhdistys- ym. toiminnoissa. Saamelaisyhdistysten ja -käräjien toiminnassa tavalla tai toisella olen ollut aiemmin mukana pääasiassa ennen ensimmäisen lapseni syntymää. Talven 2011-2012 aikana opiskelin verkko-opintoina saamenkieltä palautellakseni hiipunutta kielitaitoani, ja näiden opintojen ”vahvistamana” aloitin muutamien muiden alueen saamelaisten kanssa Sisä-Suomen Saamelaisyhdistyksen toiminnan synnyttämisen/käynnistelyn. Lopulta yhdistys perustettiin syksyllä 2012 ja olen toiminut yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana sen perustamisesta lähiten. Bárbmussa tehdään korvaamatonta työtä etenkin Jyväskylän ja Tampereen seudun saamelaisten hyväksi suurella sydämellä. Bárbmun toiminnan kulmakiviä ovat avoin, hyväntuulinen ja monipuolinen, jäseniään kuuleva ja kunnioittava toiminta. Yhdistysaktiivit tekevät työtä yhdistyksen eteen omien voimavarojensa ja elämäntilanteidensa mukaan. Olen yhdistyksestämme ylpeä ja onnellinen kaikesta siitä, mitä olen tämän matkan varrella saanut Bárbmun myötä kokea!


Värisaavâjođetteijee | Varapuheenjohtaja virpikulmala
Virpi Kulmala

Tiervâ! Olen Virpi Kulmala Tampereelta. Olen kotoisin Inarin kylältä. Tampereella olen asunut syksystä 2000 lähtien. Perheeseeni kuuluu kaksi pientä tytärtä, aviomies ja suomenlapinkoira. Olen ammatiltani ohjelmistotestaaja suuressa it-alan yrityksessä. Vapaa-ajallani opiskelen inarinsaamea etänä. Aloitin opinnot ensin vuonna 2010 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen lyhytkursseilla ja sittemmin kävin Oulun yliopistossa Giellagas-instituutissa perusopinnot. Tällä hetkellä jatkan opintoja edelleen harvakseltaan. Olen ollut perheeni kanssa mukana Bárbmun toiminassa sen perustamisesta lähtien ja toiminut hallituksessa sekä jäsenenä että varapuheenjohtajana. Bárbmun tapaamisissa olen oppinut ymmärtämään hieman pohjoissaamea, saanut uusia ystäviä ja tuttuja sekä saanut henkistä pääomaa oman saamelaisuuteni ylläpitämiseen ja vahvistamiseen kaupunkiympäristössä.

 


Čálli | Sihteeri
Maarit Vuolab

Lean Hánssa Ristena Antero Máret dahjege Uhca-Niljjasa Antero Máret. Lean eret Vuovdaguoikkas Deanuleagis, muhto dán áigge orun Tamperes. Liikon erenomáš ollu searvebargui ja lean leamašan fárus sierra servviin measta beali eallimistan. Go ássen Roavvenjárggas ja Oulus ledjen fárus sierra sámeservviin ja Nuorta-Suomas orodettiin áibbašin erenomážit sámesearvedoaimmaid. Tamperei fárrema maŋŋá servenge Bárbmui jagis 2013 ja bessen stivrii várrelahttun. Dál lean searvvi čálli. Searvvis divššon beavdegirjjiid ja eará báhpáriid. Lahttoregistaris fuolahan ovttas ruhtadoalli Áilein ja dieđiheamis erenomážit ovttas várresáhkadoalli Virpiin. Lean ilus das, ahte Bárpmu deaivvademiin lean oahpasmuvvan ođđa olbmuide, oahpahallan duddjot ja beassan sámástit.

Olen Maarit Vuolab ja asun Tampereella, mutta olen lähtöisin Outakoskelta Tenon rannalta. Yhdistystoiminta on ollut minulle mieluinen harrastus lähes puolet elämästäni. Rovaniemellä ja Oulussa asuessani olin mukana eri saamelaisyhdistyksissä ja Itä-Suomessa asuessani kaipasin erityisesti saamelaisyhdistystoimintaa. Tampereelle muutettuani vuonna 2013 liityinkin Bárbmuun ja pääsin hallitukseen varajäseneksi. Nyt olen yhdistyksen sihteeri. Yhdistyksessä huolehdin pöytäkirjoista ja muista papereista. Jäsenrekisteriä hoidan rahastonhoitajamme Ailen ja tiedottamista erityisesti varapuheenjohtajamme Virpin kanssa. Olen iloinen siitä, että Bárbmun tapaamisissa olen tutustunut uusiin ihmisiin, opetellut tekemään käsitöitä ja päässyt puhumaan saamea.


Várrelahttu ja ruhtadoalli | Varajäsen ja rahastonhoitaja
Aile Waselius

Lean Evá Elle Kari Áile ja eret Anáris. Ásan dál Jyväskyläs. Bárbmui bohten fárrui jagis 2013 gáktekurssa oahpaheaddjin ja čuovvovaš jagi mus bođii stivrra várrelahttu ja searvvi ruhtadoalli.  Searvvis vástidan maid duodjedoaimmain, jođihan Duodji Café -deaivvademiid sihke Jyväskyläs ja Tamperes ja lean plánejeaddjin eará duodjekurssain.

Olen Aile Waselius ja lähtöisin Inarista. Asun nykyään Jyväskylässä. Yhdistyksen toimintaan tulin mukaan vuonna 2013 gákti-kurssin vetäjäksi ja seuraavana vuonna minut valittiin hallituksen varajäseneksi ja yhdistyksen rahastonhoitajaksi. Olen yhdistyksen käsityövastaava ja vedän Duodji Café -toimintaa sekä Jyväskylässä että Tampereella sekä suunnittelen muita käsityökursseja.

 


Vää´rrvuä´sslaž | Varajäsen
Maria Mäkinen

mariaTiõrv! Olen Maria Mäkinen Jyväskylästä. Olen uusi jäsen tässä hallituksessa ja mukana myös Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostossa. Kolttasaamelainen olen ja minulle onkin tärkeää ylläpitää kulttuuriamme ja olla mahdollisimman monessa mukana saamelaisasioihin liittyen. Opintojen jälkeen toivon voivani muuttaa asumaan koltta-alueelle, mutta tulevaisuus saa näyttää mitä tapahtuu. Täällä Jyväskylässä olen löytänyt muita saamelaisia oikeastaan vasta tämän yhdistyksen kautta, joten tämän tarjoama yhteisöllisyys on minulle tärkeää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s