Muittut giđa olgodáhpáhusain | Muistoja kevään ulkoilupäivistä

sara_tre_1

Niihaman majas bassimin márffi. | Niihaman majalla paistamassa makkaraa.

Jahki dassái Lappi universitehtas álggii gávpotsápmelaččaid guoskevaš SÁRA- sápmelaččaid buresbirgen ja ovttaveardásašvuohta: buresbirgenbálvalusat oasálašvuođa nannemis-fidnu, mii bistá oktiibuot golbma jagi. Fidnu ulbmilin lea čielggadit gávpotsápmelaččaid bálvalusvásáhusaid ja boahttevuođa bálvalusdárbbuid. Ulbmilin lea maid lasihit sápmelaččaid váikkuhanvejolašvuođaid bálvalusaid plánedettiin. Juohke gávpogis sámeguovllu olggobealde lea iešguđetlágan dilli ja iešguđetlágan bálvalusdárbbut.

Sis-Suoma Sámesearvi Bárpmus lea iežas ovddasteaddji fitnu stivrejoavkkus. SÁRA-fitnu prošeaktaplánejeaddji finai mannan skábmamánus Bárpmu unnajuovllažiin guossin muitaleamin fitnu birra ja dál lei áigi ságastallat eanet gávpotsámiid vásáhusain ja vuordámušain.

sara_jkl_1

Jyväskyläs deaivvadeimmet Ladun majas 15.5. | Jyväskylässä tapasimme Ladun majalla 15.5.

Bárbmu rs ja Lappi universitehta SÁRA-fidnu ordnejedje olles bearraša olgodáhpáhusaid Tampere guovllu sámiide Niihaman majas lávvordaga 14.5.2016 ja Jyväskylä guovllu sámiide Ladun Majas sotnabeaivve 15.5.2016. Tampere deaivvadeamis ledje oktiibuot 21 olbmo ja Jyväskyläs čiežas.

Deaivvademiid prográmman lei njoarostit, bassit márffi ja ságastallat ovttas das makkár lea sámi árgabeaivi Sis-Suomas ja makkár sámegielat bálvalusaide Tampere ja Jyväskylä guovlluin livččii dárbu.

Loga SÁRA-fitnu jurdagiid earret eará Tampere, Jyväskylä ja eará gávpogiid deaivvademiin sin bloggačállosiin oaidnemeahttun sámegielat bálvalusain ja sámi árabajásgeassimis.

Eanet govaid Tampere ja Jyväskylä deaivvedemiin gávnnat Bárpmu Instagram-siiddus.

***

sara_tre_2

Njoarosteamin Tamperes. | Suopunkia heittämässä Tampereella.

Vuosi sitten Lapin yliopistossa alkoi kaupunkisaamelaisia koskeva SÁRA – saamelaisten hyvinvointi ja yhden vertaisuus: hyvinvointipalvelut osallisuuden vahvistamisessa-hanke, joka kestää kolme vuotta. Hankkeen tavoitteena on selvittää kaupunkisaamelaisten palvelukokemuksia ja tulevaisuuden palvelutarpeita. Tavoitteena on myös lisätä saamelaisten vaikutusmahdollisuuksia palvelusuunnittelussa. Joka kaupungissa saamelaisalueen ulkopuolella on omanlaisensa tilanne ja omanlaiset palvelutarpeet.

Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmulla on oma edustajansa hankkeen ohjausryhmässä. SÁRA-hankkeen projektisuunnittelija vieraili viime marraskuussa Bárbmun pikkujouluissa kertomassa hankkeesta ja nyt olikin aika keskustella lisää kokemuksista ja toiveista.

sara_jkl_2

Mánáide lei iežas prográmma. | Lapsille oli omaa ohjelmaa.

Bárbmu ry ja Lapin yliopiston SÁRA-hanke järjestivät koko perheen ulkoilutapahtuman Tampereen alueen saamelaisille Niihaman majalla lauantaina 14.5.2016 ja Jyväskylän alueen saamelaisille Ladun majalla sunnuntaina 15.5.2016. Tampereen tapahtumassa oli yhteensä 21 henkilöä ja Jyväskylässä seitsemän.

Tapaamisten ohjelmassa oli suopungin heittoa, makkaran paistoa ja keskustelua siitä, millaista on saamelainen arki Sisä-Suomessa ja millaisille saamenkielisille palveluille Tampereen ja Jyväskylän seudulla olisi tarvetta.

Lue SÁRA-hankkeen ajatuksista muun muassa Tampereen, Jyväskylä ja muiden kaupunkien tapaamisista heidän blogikirjoituksista koskien näkymättömiä saamenkielisiä palveluita ja saamelaista varhaiskasvatusta.

Lisää kuvia Tampereen ja Jyväskylän tapaamisista löydät Bárbmun Instagram-sivulta.

sara_keskisuomalainen

Keskisuomalaisen toimittaja vieraili Jyväskylän tapaamisessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s