Lehdistötiedote: Sápmiklubba saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2016

Lehdistötiedote 25.1.2016

Saamelaisten kansallispäivää juhlitaan tuoreen ja ennakkoluulottoman nykysaamelaisen kulttuurin merkeissä

Saamelaisten kansallispäivää vietetään lauantaina 6.2. Etelä-Suomen saamelaisyhdistys City-Sámit ry:n järjestämissä kansallispäivän juhlallisuuksissa sekä lapset että aikuiset saavat nauttia uusimmasta saamelaismusiikista perinteistä kulttuuria unohtamatta.

 
Iman, Miron ja Niillaksen lastenkutsut Kulttuurikeskus Caisassa

Kulttuurikeskus Caisassa vietetään 6.2. klo 13-15 Iman, Miron ja Niillaksen lastenkutsuja. Lapset pääsevät kokemaan saamelaista kulttuuria, kuulemaan saamen kieliä ja osallistumaan rytmeihin, lauluihin ja joikuihin. Lapset näkevät erilaisia saamenpukuja ja tutustuvat nutukkaisiin ja kenkäheiniin. Esiintyjät tulevat lähelle ja ottavat lapset mukaansa soittamaan ja laulamaan.
Tilaisuus on maksuton.

 
Illalla lautasella poroa ja lavalla saamelaismusiikin kirkkaimpia tähtiä

Teatteri Forumissa järjestettävä iltajuhla aloitetaan kolmen ruokalajin perinneruokaillallisella. Illallisella nautitaan poroa viidellä tapaa valmistettuna. Poromies Eino Nuorgam Utsjoen Kaamasmukasta valmistaa pororuuat perinteiden mukaisesti Helsingin huippukokkien avustamana. Illallisessa on näillä leveysasteilla ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistelemaan muun muassa poronkieltä ja kumpuksia.

Ilta jatkuu konsertilla, jossa tarjotaan ennennäkemätön kattaus uutta ja ennakkoluulotonta saamelaismusiikkia Suomesta ja Norjasta. Kansainvälistä läpimurtoa tekevä norjansaamelainen Arvvas saapuu Helsinkiin ensimmäistä kertaa. Yhtye valloittaa suvereeniilla joiun, bluesin, americanan ja folkmusiikin yhdistelmällä.

Inarilainen Irdon puolestaan juhlii ensimmäisen levynsä julkaisua kansallispäivän konsertissa. Yhtyeen musiikissa joiko kohtaa heavymetallin ja mahtipontisen sinfonian.

Illan kolmas artisti on Ylva, jonka muusikot edustavat kolmea eri kansallisuutta. Suomen legendaarisimpiin rockbändeihin kuuluvan 22-Pistepirkon jäsen Asko Keränen ja palkittu saamelainen runoilija-muusikko-näyttelijä Niillas Holmberg ovat saaneet rinnalleen ruotsalaisen tuottaja-muusikon Stefan Kvarnströmin ja Suomen tunnetuimman jazz-trumpetistin Antero Prihan. Yhtyeen työskentelytapa on mielenkiintoinen: koskaan ei työskennellä ryhmässä – paitsi lavalla. Asko Keräsen soitin on iPhone, joten elektronista musiikkia on tiedossa. Bändi lupaa viedä kuulijansa mukanaan shamanistiseen transsiin ja meditatiiviseen kuunteluelämykseen väkevällä joiun täytteisellä live-esiintymisellään. Kyseessä on täysin uusi ilmiö elektronisen ja myös alkuperäiskansain musiikin kentällä.

Illan päättää open stage jamit. Mitä tahansa voi tapahtua, kun tällainen määrä saamelaista, suomalaista, ruotsalaista ja norjalaista osaamista päästetään vapaasti valloilleen. Myös yleisöstä saattaa löytyä lavalle vahvistuksia. Luvassa on takuuvarmasti yllätyksiä viimeistään tässä vaiheessa iltaa.

 
Kohtaamispaikka saamelaisille ja muulle kansalle

Kansallispäivän juhlallisuudet tuovat yhteen saamelaiset ympäri Suomen, mutta toimivat myös vähemmistö- ja valtakulttuurin kohtaamispaikkana. Saamelaistapahtumat ovat saamelaisille, erityisesti lapsille ja nuorille, tärkeitä tilaisuuksia oman kulttuurinsa ja identiteettinsä vahvistamiseen. Samalla tilaisuudet tarjoavat muille mahdollisuuden tutustua nykysaamelaiseen kulttuuriin ja saamelaisiin.

Liput iltatilaisuuteen myy Lippupalvelu. Illalliskortin hinta on 70€ ja show’n 30€.
Lisätietoja

Facebook-tapahtuma: www.facebook.com/events/1507081909620375/

City-Samit ry: http://www.citysamit.net

Mari Korpimäki
Sápmiklubba -tapahtumavastaava
City-Sámit ry:n hallituksen jäsen
puh 050-555 2255
mari.korpimaki@gmail.com

Pentti Pieski
City-Sámit ry:n puheenjohtaja
puh 040-522 9990
pentti@tenolle.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s