Puheenjohtajan terveiset vol. 4

IMG_3206

Jouluaattoon on kaksi yötä. Joulupuuhien jälkeen päivät vierähtävät huomaamatta vuoden vaihteeseen. Ja niin on jälleen yksi vuosi takana ja uusi alkamassa. Niinpä tässä kohtaa, joululomille jääneenä, onkin hyvä aika palailla ajatuksissa kuluneen vuoden käänteisiin.

Bárbmun kulunut toimintavuosi on jälleen ollut aktiivinen, mielenkiintoinen ja työntäyteinenkin. Vuoden kulkua ovat värittäneet monenlaiset toiminnat ja tapahtumat. Bárbmun toiminnassa vakituisen paikkansa ovat ottaneet Sámi Cafét ja Duodji Cafét, jotka keräävät kerta toisensa jälkeen pienen joukon innokkaita jäseniä työstämään omia käsityöprojektejaan taitavan opettajamme johdolla, keskustelemaan päivän polttavista saamelaisasioista tai vaikkapa vain nauttimaan loistavasta seurasta. On aina yhtä sydäntä lämmittävää huomata, että ihmisillä löytyy näinä hektisyyden ja kiireisen elämän aikoina tilaa ja aikaa pysähtyä hetkeksi itselle tärkeiden asioiden äärelle.

Kulunut vuosi on tuonut sekä yhdistyksellemme että meille saamelaisille monenlaista tullessaan. Keväällä yhdistystoiminnan käynnistymistä kuluvalle toimintavuodelle hidasti kulttuuriavustusten maksuupanon viivästyminen tukien myöntäjätahosta riippumattomista syistä. Kevät pyöritettiin toimintaa erittäin vähillä varoilla, mutta hienosti siitäkin selvittiin. Ja kiitollisina otimme lopulta avustukset vastaan saaden siten toimintaan hieman lisää volyymia. Kesäkuussa Bárbmu vieraili Sulkavalla käsityö-/perheleirin parissa ja leiri olikin erittäin onnistunut. Toivottavasti saamme tälle jatkoa tulevina kesinä. Syksyllä edessä olivat Saamelaiskäräjävaalit ja Turun kirjamessut, isoja merkkipaaluja omalla tavallaan saamelaisyhteisölle molemmat. Turun messujen eteen tehtiin paljon töitä ja täytyy sanoa näin jälkikäteen, että onneksi tehtiin. Bárbmun puolesta haluan vielä kerran kiittää ja onnitella Vuoden Saamelainen-palkinnon saanutta Outi Länsmania! You rock! 🙂

Yksi osallistujamäärältään menestyksekkäimmistä tapahtumistamme tänä vuonna oli marraskuussa Saamelaiskäräjien Nuorisoneuvoston kanssa yhteistyössä järjestetty Perinneruokakurssi Tampereella. Utsjokelainen Eino Nuorgam loihti kurssilaisten avustamana kauniisti Odd Fellowien kattamiin pöytiin upeat saamelaiset perinneruoat.

IMG_3134

Ainakin omalla kohdalla näiden makujen maistelusta oli jo todella pitkä aika, ja pakko myöntää, kyllä ne maut nyt paremmilta maistuivat kuin silloin teininä Utsjoella maistellessa… Bárbmun pikkujouluja taas vietettiin tänä vuonna rennossa duodji-hengessä Tampereen ”kotipesässämme” eli Uulu-talolla.

IMG_3145

Käräjävaalien lisäksi saamelaisväestöä puhutti kuluneen vuoden aikana erityisesti ILO 169-sopimuksen ratifiointiin liittyvät kysymykset ja näin loppuvuodesta metsähallituslaki. Nämä keskustelut jatkunevat voimakkaana tulevanakin vuonna, monilla eri tahoilla ja tasoilla.

Kuluneen vuoden aikana olen ilokseni todennut, että saamelaisyhdistysten välinen yhteistyö ottaa mukavia harppauksia eteenpäin, ja toivonkin tälle löytyneelle polulle valoisaa jatkoa. Paljon uusia ideoita on syntynyt ja monia käytännön asioitakin ollaan jo saatu aikaan! Hyvä me!

Saamelaisjärjestöjen järjestämät toiminnat ja tapahtumat ovat ensiarvoisen tärkeä osa kaupunkisaamelaisten yhteisöllisyyden ja identiteetin rakentumiselle ja säilymiselle. Olemme itse tarttuneet toimeen, ja kannattelemme tällä työllä meille jokaiselle tärkeitä asioita ja arvoja. Jos Bárbmun perustamisen aikoina 2012 mielessäni siinsi lähinnä ajatus siitä, kuinka hienoa olisi ylipäätään löytää Sisä-Suomen alueen saamelaisväestöä ja saada ehkä jonkinlaista yhteistä toimintaa järjestettyä yhdessä, niin tänä päivänä toiminnallamme on jo selvästi ainakin itselleni syvällisempi merkitys. Olen kantanut alusta saakka, ja kannan edelleen Bárbmun hallituksen puheenjohtajan nuijaa suurella ylpeydellä. Porukkamme on pieni, mutta sitäkin pippurisempi. Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä tärkeää ”työtä” niin ihanien ihmisten ympäröimänä, pyrkien myös olemaan sen luottamuksen arvoinen, joka minulle on tämän puheenjohtajuuden myötä suotu. Haluan tässä kohtaa muistuttaa teitä lukijoita siitä, että kaupunkisaamelaisten yhdistystoiminnassa ei missään päin Suomea ole liikaa ihmisiä mukana, joten jos minkäänlainen toiminta hallituksessa tai yhdistyksessä ylipäätään kiinnostaa, niin kaikki tekijät ja tukijat otetaan avosylin vastaan.

Bárbmu perustaa toimintansa avoimuuteen, yhteisöllisyyteen ja ”hyvällä fiiliksellä”-periaatteella tekemiseen. Bárbmu ei ole millään tavalla valtakunnan- tai saamelaispoliittisesti sitoutunut yhdistys ja koko hallituksen suulla voin todeta sen, että haluamme koko sydämestämme toivottaa kaikki alueemme (ja sen ulkopuolisetkin) saamelaiset ja saamelaisasioista kiinnostuneet ihmiset mukaan toimintaamme. Ilman pelkoa siitä, että olisi pakko ryhtyä ”aktiiviksi” tai siitä, että omalle mielipiteelle ei löytyisi sijaa. Saamelaisyhdistyksillä on näkemykseni mukaan tämän päivän Suomessa aika suuri asema kannanottajina, saamelaisasioiden edistäjinä ja erilaisten toimintojen mahdollistajina. Myös odotukset saamelaisyhdistyksiä ja niiden aktiivitoimijoita kohtaan saattavat nousta välillä korkeiksi. Bárbmun hallitus teki kokouksessaan 14.10.2015 periaatepäätöksen, jonka mukaan Bárbmu ei ota kantaa esimerkiksi erilaisiin pyyntöihin allekirjoittaa vetoomuksia, kirjelmiä tms. ellei hallitus ole ehtinyt käsitellä asiaa tarvittavalla tarkkuudella. Jokaisella Bárbmun hallituksen jäsenellä on täysi vapaus ”siviilissä” tuoda esiin omat mielipiteensä asioista, mutta hallitus toimii elimenä, joka pyrkii löytämään yhteisen ymmärryksen asioista ja niiden tilasta, ennen mahdollisia kannanottoja.

Tässä kohtaa vuotta näköpiirissä joulun ja uuden vuoden juhlistuksien jälkeen siintää kansallispäivän juhlatapahtumat 6.2.2016 Helsingissä City Sámit:ien järjestämänä. Kansallispäivän osuessa tulevana vuonna lauantaille, on meillä erinomainen tilaisuus kerätä kansamme kasaan ja vaeltaa kohti Helsinkiä. Bárbmu tukee jäsentensä jutaamista kohti pääkaupungin valoja 6.2. järjestettävän iltatilaisuuden lippujen hinnalla. Liput hankitaan jo tämän vuoden puolella, joten jos et ole vastannut järjestämäämme kyselyyn mahdollisesta halukkuudestasi lähteä reissuun mukaan, niin laitahan ihmeessä vaikka sähköpostia osoitteeseen ry.barbmu.rs (at) gmail.com.

Haluan kiittää omasta ja koko hallituksen puolesta kaikkia toiminnassamme mukana olleita sekä loistavia yhteistyökumppaneitamme, ja toivottaa kaikille erittäin rauhallista ja ihanaa joulunaikaa ja onnea tulevalle vuodelle 2016!

Buriid Juovllaid ja Lihkolaš Ođđa Jagi!

Pyereh Juovlah já Luholâš Uđđâ Ive!

Siõǥǥ Rosttvid da Leklvaz Ođđ Ee´jj!

2016-new-year

 

Jyväskylässä 22.12.2015

Nea Porsanger-Rintala

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s