Ruokakurssin satoa

Sisä- Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu ry järjesti yhteistyössä Suomen Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa saamelaisen perinneruoan kurssin toiminta-alueensa nuorille sekä  Bárbmun jäsenille. Kurssi pidettiin Tampereella lauantaina 28.11.2015. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto oli saanut Taike:lta erillisen määrärahan saamelaisen perinnetiedon opettamiseksi saamelaisnuorille ja Bárbmu järjesti kurssille vetäjän, tilat sekä kokosi ilmoittautumiset ja organisoi kurssin käytännön järjestelyt.

Kurssille tuli ilmoittautua 3.11.2015 mennessä. Bárbmun jäsenistössä tällä hetkellä on vähän 13-29-vuotiaita nuoria, minkä vuoksi yhdistys päätti avata ilmoittautumisen Bárbmun jäsenten lisäksi myös yhdistyksen toiminta-alueella asuville 13-29-vuotiaille saamelaisnuorille, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä. Bárbmu kannusti myös mainitun ikähaarukan ulkopuolisia yhdistyksen jäseniä osallistumaan kurssille sillä jäsenistössä on pienten lasten ja nuorten vanhempia, joiden kautta perinnetieto siirtyisi välillisesti myös heille. Jotkut kurssilaisista osallistuivat kurssille yhdessä oman tai sukulaislapsensa kanssa.

Kurssipäivään osallistui yhteensä 32 henkilöä eli 30 kurssilaista sekä opettaja poikansa kanssa. Lisäksi paikalla poikkesi yksi vanhempi kahden lapsensa kanssa, jotta lapset näkisivät edes vähän perinneruokien valmistusta, vaikka eivät koko kurssille ehtineet osallistua.

Bárbmun kautta kurssille ilmoittautui 21 henkilöä, joista viisi oli 13-29-vuotiasta nuorta, kaksi lasta ja 14 aikuista. Yhtä nuorta lukuun ottamatta Bárbmun kautta ilmoittautuneet olivat kaikki yhdistyksen jäseniä. Kurssi pidettiin Tampereen Hatanpäällä Odd Fellow –järjestön tiloissa, jossa oli iso täysvarusteltu laitoskeittiö sekä iso ruokasali. Järjestöstä osallistui kurssille kuunteluoppilaana yhdeksän ihmistä tilavuokran vastineena, Odd Fellow ei perinyt tilasta siis erillistä vuokraa ollenkaan.

Kurssin vetäjäksi saatiin City-Sámit yhdistyksen Keijo Nuorgamin avustuksella saamelainen poromies Eino Nuorgam Karigasniemen Kaamasmukasta. Eino oli esivalmistellut syksyisten poroerotusten aikana kurssin materiaalit: poron peräsuolta, poron verta, poron kieliä, munuaisrasvaa sekä poronvasan selkälihoja. Eino kuljetti materiaalit mukanaan Kaamasmukasta Tampereelle ensin lentokoneessa ja sitten junassa.

Kurssi alkoi noin kello 14 opettajan sekä järjestävän tahon esittelyllä, jonka jälkeen Eino Nuorgam aloitti keittiössä kurssin pitämisen. Eino näytti itse tehtävät ruoat ja selosti jokaisen työvaiheen. Kurssilaiset pääsivät vuorotellen osallistumaan ruokien valmisteluun ja valmistamiseen. Parityöskentelyä tms. kurssilla ei ollut, mistä kurssin jälkeen kerätyissä palautteissa tuli kommentteja. Muutamat kurssilaiset olisivat tahtoneet päästä itse tekemään enemmän.

malestankursa

Kurssilla valmistettiin poronverikakkusia eli kumpuksia, poronverimakkaraa sekä keitettiin poronvasan selkälihoja. Kurssilaiset osoittivat ruokien valmistukseen suurta mielenkiintoa. Koska edellä mainitut ruokalajit ovat todellista ”slow foodia” eli valmistus kestää useita tunteja, eteni kurssi mukavan verkkaiseen tahtiin ja kurssilla jäi paljon aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Eino Nuorgam vastaili kurssilaisten esittämiin kysymyksiin ja kurssilaiset jakoivat myös omia kokemuksiaan. Kurssilaiset hyödynsivät ruuanlaiton lomassa olleen odotteluajan hyvin ja annetuissa palautteissa kiiteltiin, että harvoin koolla olevat kaupunkisaamelaiset pääsivät rauhassa olemaan yhdessä, keskustelemaan ja tutustumaan toisiinsa. Kurssilla oli myös kahvia ja teetä tarjolla ruokien kypsymistä odotellessa.

Kurssi huipentui yhteiseen ateriaan. Odd Fellow -järjestön jäsenet kattoivat pöydän koreaksi ja Eino Nuorgamin johdolla tehdyt ruuat asetettiin lisukkeineen tarjolle. Lisukkeina toimivat keitetyt perunat, puolukkahillo sekä selkälihojen, makkaroiden ja kumpusten keitinliemi. Ruokailun lomassa kuultiin niin saamelaista tarinankerrontaa kuin spontaania joikua ja perinnetiedon jakamista.

Tällaiselle kurssille oli todellinen tilaus: suurimmalle osalle lapsuudesta tuttuja herkkuja pääsee harvoin maistamaan saamelaisalueen ulkopuolella ja vielä harvinaisempaa oli päästä osallistumaan ruokien valmistamiseen. Tällä hetkellä yli puolet Suomen saamelaisista asuu jo perinteisen saamelaisalueen ulkopuolella ja tällainen kurssi tarjosi kurssilla osallistuneille saamelaisalueen ulkopuolella kasvaneille toisen ja jopa kolmannen polven saamelaisille hienon tilaisuuden tutustua millaisia perinneruokia porosta voi tehdä. Kurssi oli yksi suosituimmista Bárbmun järjestämistä tapahtumista tai kursseista. Huomattavaa oli myös, että Bárbmu sai toiminta-alueeltaan tavoitettua sellaisia ihmisiä , jotka eivät olleet aiemmin osallistuneet kurssille ja näin ollen yhdistys sai myös uusia jäseniä.

Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu ry kiittää Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostoa kurssin järjestämisen mahdollistamisesta sekä Taikea myöntämästään apurahasta ja toivoo mukavan yhteistyön jatkoa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s