Vetoomus saamen kielen ja kulttuurin turvaamisen puolesta

Kuusi saamelaisjärjestöä allekirjoitti City-Sámit ry:n laatiman vetoomuksen uudelle eduskunnalle. Vetoomus toimitettiin kansanedustajille ja ministeriöihin kesäkuussa. Vetoomuksessa pyydetään kansanedustajia ja virkamiehiä ottamaan hallitusohjelman laatimisessa ja toteuttamisessa huomioon saamelaiskäräjien hallitusohjelmatavoitteet.

VETOOMUS

Arvoisa kansanedustaja, ministeri tai ministeriön virkamies

Saamelaisjärjestöt onnittelevat Teitä valinnastanne ja toivottavat Teille menestyksekästä toimikautta!

Viimeiset pari vuosikymmentä ovat tuoneet merkittävää edistystä saamelaisten asemaan Suomessa. Esimerkiksi nykyisin saamelaislapsilla on mahdollisuus saada saamenkielistä opetusta ja päivähoitoa saamelaisten kotiseutualueella, erilaisten saamenkielisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjontaa on pyritty lisäämään ja perinteisten saamelaisten elinkeinojen asemaa on pyritty lainsäädännöllä turvaamaan.

Näistä edistysaskeleista huolimatta kielemme ja kulttuurimme tarvitsee edelleen kipeästi tukea. Kaikki kolme Suomessa puhuttua saamen kieltä ovat edelleen vaarantuneita, inarin- ja koltansaame alle 300 puhujallaan erittäin uhanalaisia. Saamelaislapsista ja -nuorista jo noin 70 prosenttia asuu saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella, eikä etenkään heidän osaltaan saamenkielisen opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarjontaa ole pystytty turvaamaan. Suomessa aikaisemmin harjoitetun suomalaistamispolitiikan seurauksena monissa saamelaisperheissä kielen siirtyminen seuraaville sukupolville on katkennut ja nämä vahingot näkyvät edelleen nykyisissä sukupolvissa.

Saamelaisväestölle ei ole tarjolla riittävästi saamenkielisiä sosiaali- ja terveyspalveluita. Tilanne erityisesti saamelaisvanhusten osalta on huolestuttava. Myös perinteisten elinkeinojen harjoittaminen tarvitsisi paremmin suunnattua tukea ja saamelaisen kulttuurin ja perinteet huomioivan lainsäädännön tuekseen.

Saamelaisjärjestöt ovat vapaaehtoisvoimin pyrkineet paikkaamaan puutteita saamenkielisten palvelujen tarjonnassa joissain tapauksissa jopa kuntien lakisääteisistä tehtävistä huolehtimalla. Tilanne on saamelaisten oikeuksien toteutumisen ja järjestöjen pienten resurssien kannalta hyvin vaikea.

Me allekirjoittaneet saamelaisyhdistykset vetoamme Teihin, hyvä kansanedustaja, jotta sitoutuisitte osaltanne turvaamaan oikeutemme Suomen saamelaiskäräjien hallitusohjelmaesitysten mukaisesti. Ilman elävää kieltä ja kulttuuria ei voi olla myöskään elävää kansaa. Auttakaa meitä turvaamaan tulevaisuutemme ja säilyttämään kielemme ja kulttuurimme myös tuleville saamelaissukupolville.

Parhain terveisin,

Järjestöjen allekirjoitukset

Bárbmu – Sisä-Suomen saamelaisyhdistys
City-Sámit – Etelä-Suomen saamelaisyhdistys
Mii – Rovaniemen saamelaisyhdistys
Oulu Sámit – Oulun saamelaisyhdistys
Saa’mi Nue’tt – kolttasaamelainen kieli- ja kulttuuriyhdistys
Suomen saamelaisnuoret

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s